Om oss

Vad vi kan erbjuda

Hjelmserydsstiftelsen erbjuder många möjligheter. Vi tar emot enskilda gäster som vill ta en paus från vardagen, enskild retreat eller bara komma ut på landet och få lite luftombyte. Vi kan också erbjuda en unik plats för församlingens konfirmandläger eller alpha-grupp. Miljön med kyrkan och daglig bön i centrum är väldigt inspirerande och kan vara ett andligt ögonöppnande. Vi är också ett bra ställe för en mindre konferens från församlingen eller företaget, vår konferenssal med modern audio/video-utrustning kan ta upp till 20 gäster eller som rastpunkt eller middagsplats på en genomresa. Läs mer om våra olika möjligheter och lösningar under respektive rubrik nedan.

Enskilda gäster – enskild retreat

Ett av våra gästrum, Kapitelrummet

Om du vill få lite andrum i vardagen så är Hjelmserydsstiftelsen stället du ska åka till. Vi har mysigt ombonade rum och om du önskar så kan du få rum med både egen toalett och dusch. Väl här kan du ta promenader på någon av våra promenadslingor av olika längd i de småländska skogarna runt stiftelsen, försjunka i en god bok i vårt innehållsrika bibliotek eller läsa någon av de tjugotalet kristna tidskrifter vi prenumererar på. Du får äta god härlagad mat tre gånger om dagen och ett eftermiddagsfika med härbakade bullar och kakor. Vår största behållning är kyrkan där vi ber vid tre tillfällen om dagen. Det ger en dygnsrytm som inkluderar Gud och ger en skön och avslappnad lunk. Perfekt om man vill dra sig tillbaka och fokusera på Gud och sin gudsrelation några dagar!

Prisexempel: Helpension i eget rum 800:-/dygn (studerande: 600:-/dygn) Lakan och handdukar ingår inte.
Kontakta oss för exakt prisuppgift.

Grupper från församlingar – konfirmander, alpha-grupper et.c.

Som läger- och kursgård i det lilla formatet är Hjelmserydsstiftelsen svårslagen. Vi har rum för grupper upp till 40 personer. Det sätt som bönen genomsyrar vår verksamhet kan vara en väldigt viktig och inspirerande upplevelse, såväl som för konfirmander som för alpha-grupper. Ni kan komma till oss och slippa tänka på husliga bestyr som matlagning, städning efteråt och detta erbjuder vi till i högsta grad konkurrenskraftiga priser. Om ni behöver hjälp med konfirmandledare, nattvakter et.c. kan vi förmedla detta, hör av er! Vi har även samarbete med Alpha Sverige och rekommenderas av dem som kursgård i Alpha-sammanhang.

Kontakta oss för exakt prisuppgift.

Vandrarhemmet

Vi har ett vandrarhem som tar emot gäster som vill ha självhushållning. Det är vandrarhemsstandard på rummen och köket är normalutrustat. Det kan naturligtvis också kombineras med frukost och andra måltider i vår matsal.

Vårt vandrarhem, i vinterskrud

Pris: 300:-/dygn för login. Lakan och handdukar ingår inte.

Matsalen

Stora matsalen med takmålningar av Eva Spångberg

Om ni är på resa genom Småland serverar vårt kök gärna vår goda husmanskost till er, vår matsal kan ta emot grupper på upp till 50 personer. Det finns möjlighet att kombinera det med middagsbön i kyrkan som vi ber varje dag. Om ni har några andra önskemål om kost, vid andra tider eller med annan mat t.ex. smörgåsar eller smörgåstårta, så ring oss så kan vi komma fram till en bra lösning!

Prisexempel: Middag med dessert och kaffe: 155:-/person.
Kontakta oss för exakt prisuppgift.

Konferens

Vi har en mindre samlingssal med modern konferensutrustning dit ni kan förlägga er konferens. Det kan vara inspirerande att komma iväg någon annan stans än där man brukar jobba och se nya vyer. Dessutom servar vi naturligtvis er med de önskemål ni har. Vårt kök lagar gärna god mat åt er och ordnar eventuella önskemål om fika. Vår konferenssal passar för grupper på upp till tjugo personer.

Kontakta oss för exakt prisuppgift.

Vad vi mer kan erbjuda

Biblioteket

Biblioteket

Vårt bibliotek är omfattande och väldokumenterat. Det innehåller främst teologisk litteratur, och det är den delen av biblioteket som är katalogiserad, men vi har även en mindre mängd faktalitteratur och skönlitterära böcker. Många är de som sjunker ner i en fåtölj i biblioteket med en eller flera goda böcker till uppbyggelse och förkovran och blir sittande i timmar. Är du teologiskt intresserad eller studerar teologi mer organiserat så är det värt att ta en omväg för vårt bibliotek.

Kyrkliga tidsskrifter

Vi har även, förutom ett omfattande teologiskt bibliotek, prenumerationer på flera olika kyrkliga tidskrifter från olika delar och fromhetstraditioner av kristenheten. De ger en ett utmärkt tillfälle till att såväl uppdatera sig på vad som händer inom olika delar av kristenheten som att läsa uppbyggliga texter från en mängd kristna sammanhang.

Promenadvägar

En av våra stora förtjänster, och en av de saker som gjorde att man från början satsade på en rekreationsgård på den småländska landsbygden, är vårt läge mitt i den småländska naturen. Det är avslappnande och skönt att bege sig ut i skogen och höra naturens ljud och se hur vinden leker i trädtopparna. Dessutom är luften i den småländska skogen någonting helt annat än vad man andas in inne i städerna. Frihetskänslan man känner när man är ute och strosar i en vidsträckt natur är också svåröverträffad.Vi har en folder med några olika promenadrundor av olika längd som man kan ge sig ut på och vi kan också låna ut kartor över omgivningen om man vill hitta sina egna vägar.

En promenad i våra natursköna omgivningar är stärkande både för kropp och själ

Bönelivet

Här på Hjelmserydsstiftelsen ber vi i en böneform som heter Tidegärden (Läs om det på Wikipedia här). Den bygger på att man växelläser psalmer ur Psaltaren och har rötter många tusen år tillbaka i tiden. Jesus själv bad med stor sannolikhet på ett sätt som liknar det som vi idag ber två gånger om dagen i Gamla Hjälmseryds kyrka. Många vittnar om att det ger en livsrytm som håller i det långa loppet och vi rekommenderar alla att i alla fall för ett kortare eller längre tag testa på Tidegärdens böneform och se om det är något som passar dig. Bönelivet här på gården gör oss unika och det är chans att låta konfirmander och andra uppleva ett liv i bön.I vår bön använder vi oss av en Tidegärdsbok som heter Tidegärden – kyrkans dagliga bön från Arcus förlag. Vi har också, för ovana gäster, gjort ”lättversioner” av bönerna. Du kan ladda ner dem i pdf-format (kräver en PDF-läsare) här:

Vi har också en bön för Hjelmserydsstiftelsen som vi ber varje kväll i aftonbönen. Om du vill hjälpa oss med att be för Hjelmserydsstiftelsen så finns den här:

Herre himmelske fader,
vi ber för Hjelmserydsstiftelsen och dess arbete,
vi ber att Du ville välsigna dess andliga liv,
att Du ville hägna den stillhet som här/där råder,
att Du ville till ande, själ och kropp bygga upp de människor som här/där söker Din frid,
att Du ville kalla och sända de medarbetare som behövs,
att Du ville sända dem som offrar och hjälper till att hålla arbetet vid makt,
att Du ger oss en framtid och ett hopp.

Om gården

Historia

Hjelmserydsstiftelsens hjärta är 1100-talskyrkan Den återuppbyggdes på 1930-talet efter att ha legat i ruin i 70 år. Initiativtagare till återuppbyggnaden var kyrkoherde Carl Niklasson, som bodde i den gamla 1700-talsprästgården alldeles intill kyrkan. När Carl Niklasson pensionerades flyttade hans efterträdare in i en nybyggd prästgård invid Nya Hjälmseryds kyrka och Carl Niklasson köpte den gamla prästgården och bodde kvar där till sin död. Stenkorset på bilden ovan markerar hans gravplats.

1947 bildades Stiftelsen Hjelmseryds Prästgård, som övertog den gamla prästgården med flygelbyggnader. Hjelmserydsstiftelsens förste föreståndare var Ingvar Hector, som under sina mer än 25 år som föreståndare kom att prägla stiftelsens arbete.

Ingvar Hectors teologiska grundsyn framgår av boken Kyrkvägen som utkom i början av verksamheten i Gamla Hjelmseryd.  Läs boken här

Enligt stiftelseurkunden ska Stiftelsen Hjelmseryds prästgård bedriva kyrkligt gästhem under mottot Liturgi och Diakoni.

Medarbetare

  • Bertil Olsson, Föreståndare
  • Maria Nilsson, Husmor
  • Jonas Nilsson, Assistent

Styrelsen

  • Maria Gerdås, ordförande Tel. 073-074 21 38
  • Bertil Olsson, kassaförvaltare, Föreståndare
    Tel. 070-675 46 46
    E-post: bertil.olsson@hjelmserydsstiftelsen.nu
  • Birgitta Hallding, sekreterare
  • Fredrik Hollertz
  • Christer Fjordevik
  • Anders Duvlund
  • Anders Lindqvist